Luottokortit Suomessa

Luottokortit Suomessa jakautuvat markkina-osuuksiltaan muun Euroopan tavoin enimmäkseen Visan ja MasterCardin välillä, muina vaihtoehtoina löytyessä American Express, Diners Club, ja JCB.

Luonteeltaan Suomessa tarjolla olevat luottokortit ovat maksukortteja, joilla saa käteisen korvaamisen helppouden lisäksi etuna nimensä mukaisesti myös maksuaikaa, luottoa.

Tämä luotto-ominaisuus voi toimia siten, että edellisenä kuukautena luotolle ostettu summa maksetaan kokonaisuudessaan aina seuraavan kuukauden päätteessä, tai luotto maksetaan takaisin erissä, yli pidemmän ajan.

Yleensä tämän luoton hinta on kortin käytöstä vuotuisella tasolla kiinteä, historiallisesti noin 2-5% luottolimiitin suuruudesta, jos asiakas maksaa ottamansa luottosumman aina takaisin kokonaisuudessaan kunkin maksukuukauden lopussa.

Luottokortit, joissa luoton balanssia voidaan siirtää maksettavaksi pidemmälle aikavälille, mukaan kustannuksiin tulee tästä balanssinsiirrosta eteenpäin ylimääräisiä korkokustannuksia, jonka määrä riippuu luottokortin myöntäjän ehdoista.

Usein kortteja, joissa luotto maksetaan kokonaisuudessaan takaisin seuraavassa laskussa, ei kutsuta luottokortiksi, erotuksena korteille, joissa luottobalanssi voidaan maksaa pidemmän ajan yli.

Luottokortin myöntäjä, Suomessa esimerkiksi Nordea, myöntää asiakkaalleen valmiusluoton, jonka limiitin puitteissa asiakas voi ostaa rahaa maksaakseen joko tekemiään ostoksia, tai ottaakseen rahaa kortilta käteiseksi maksuja varten.

Luottokortti eroaa suomalaisista debit-maksukorteista, joissa rahat siirretään käteisen tavoin välittömästi asiakkaan tililtä kauppiaan tilille, ilman maksuaikaa. Monissa luottokorteissa on mahdollisuus valita luotto-ja credit vaihtoehtojen välillä ostosta tehdessä.

Euroopan markkinoilla suurimmat luottokorttitoimittajat ovat Visa (70% markkina-osuus) ja Mastercard (25% markkina-osuus).

Suomessa on mahdollista käyttää myös mm. Diners Clubia, maailman ensimmäinen luottokortti, American Express korttia, joka tunnetaan elämäntapapalveluistaan korttiasiakkailleen, sekä JCB (Japan Credit Bureau) korttia.

Osa Suomessa myönnettävistä luottokorteista on myös yksittäisten kauppaketjujen myöntämiä luottokortteja, jotka käyvät vain kyseisen ketjun kaupoissa maksuvälineenä ja luoton lähteenä.

Prepaid luottokortti

Prepaid luottokortti tuotteet eivät itse asiassa ole luottokortteja, vaan ne toimivat vain kortille talletettuun rahamäärään saakka.

Stockmann luottokortti

Stockmann luottokortti on tavaratalon yhdessä Nordean kanssa tarjoama MasterCard tuote, jota voit kuitenkin hakea minkä tahansa pankin asiakkaana.

Tuohikortti

Tuohikortti MasterCard on Nordea Rahoituksen lanseeraama luottokortti tuote, johon kuuluu normaalien MC etujen ohella myös erityisiä TUOHI etuja ja tarjouksia.

Shell luottokortti

Shell luottokortti tuotteita on tarjolla sekä yksityisille (Shell Card Private) että yrityksille (euroShell), polttoainekortti pohjalta.

› Luottokortit Suomessa