Mistä Lainaa

Yksi tyypillisimmistä lainamarkkinoiden kysymyksistä on " mistä lainaa ?", johon vaihtoehtoina löytyy muun muassa kulutusluotot sekä vippilainat.

Perinteisesti lainaa, varsinkin suurempien summien osalta, on Suomessa haettu talletuspankeilta, jotka ottavat kansalaisilta talletuksia, ja lainaavat nämä rahat edelleen lainaa tarvitseville.

Talletuspankkien luottotoimintaan ovat kuuluneet muun muassa asuntolainat, autolainat, kulutusluotot, sekä liikelainat yritysten toiminnan rahoittamiseen.

Tähän kuvioon ovat vuosikymmenten mukana mukaan tulleet myös erikoistuneet rahoitusyhtiöt, jotka ovat erikoistuneet esimerkiksi asuntolainojen, kulutusluottojen, tai autolainojen myöntämiseen.

Usein nämä erikoistuneet yhtiöt saavat rahansa talletuspankeilta, mutta myös muista lähteistä, kuten esimerkiksi pörssilistautumisen kautta tai joukkovelkakirjoja liikkeellelaskemalla.

Yksi uusimmista lainaajista Suomessa ovat ns. vippilaina yritykset, joiden lainaamat summat ovat pieniä, useimmiten noin 50-1000 euroa.

Vippilaina yritykset

Ensimmäiset pikalaina yritykset, joita kutsutaan myös nimillä vippilaina ja pienlaina yritykset, aloittivat toimintansa Suomessa vuonna 2005, vuotta ennenkuin sama toiminta sai alkunsa Ruotsissa.

Vuonna 2007 vippifirmoja oli jo yli 50, ja vuoteen 2012 mennessä alan yritysten määrä oli kasvanut yli 80:een.

Pikalaina firmat tarjoavat luottojaan yleensä erittäin joustavin ehdoin, siten, että lainaehtoihin kuuluu yleisesti muun muassa luottokelpoisuus, täysi-ikäisyys, sekä Suomen kansalaisuus.

Toisin kuin suuremmassa osassa muuta luottotoimintaa, pienlaina yritykset eivät normaalisti vaadi lainanhakuun esimerkiksi takaajaa tai vakuutta/panttia.

Koska tämä joustavuus ja lainaehtojen alhainen taso tuo mukanaan suuret riskit asiakkaiden lainan takaisinmaksun suhteen, näiden luottojen todelliset vuosikorot ovat useimmiten erittäin korkeita, mutta asiallisia suhteessa toiminnan riskipitoisuuteen.

Jos olet hakemassa suurempaa vippilainaa, aina tuhanteen euroon saakka, sinun kannattaa vertailla myös tarjolla olevia kulutusluottoja, joissa lainakorot saattavat olla alhaisemmat, mutta luoton saamisen ehdot tiukemmat.

Mistä Lainaa - Vippi Opas