Pikalainat Ruotsissa

Katsaus pikalainat Ruotsissa markkinoihin, isoimpiin sikäläisiin alan toimijoihin, markkinasäännöksiin, ja ruotsinkieliseen pienluotto nimikkeistöön.

Ruotsin markkinoilla vippilainoja kutsutaan etenkin "SMS-lån" ja "snabblån" nimillä, ja markkinoita kuvaa (Suomen tapaan) mahdollisuus lainata pienempiä summia nopeasti, yleensä matkapuhelin yhteyden ja tekstiviestien avulla.

Tästä johtuen lainoja kutsutaankin kansan parissa yleisesti "SMS-lån" nimellä, vaikkakin tekstiviestien käyttö on pitkälti korvaantunut luotonantajien alkaessa tarjoamaan verkkohakemuksia netin kautta.

Tyypilliset lainasummat ovat Ruotsissa noin 1000 - 5000 kruunua, ja lainaajat ovat useimmiten maksimissaan noin kuukauden pituisia.

Sikäläisiä markkinoita seuraavien "Konsumentverket" viraston mukaan todelliset vuosikorot Ruotsin markkinoiden vippilainoissa saattavat nousta korkeimmillaan 700-800 prosenttiin, tosin yksittäistapauksissa myös tätä korkeammille tasoille.

Korkein Ruotsissa raportoitu todellinen vuosikorko on ollut viime vuosina 75 862%, jonka lainantarjoana oli "HTO Finansiering", jonka aputoiminimenä markkinoilla on mm. "LuckyLoan"

Ruotsin pikaluotto markkinoiden kehitys

Suomen tapaan Ruotsissa vippitoiminnan aloitus vaatii vain yritykseltä rekisteröinti ilmoituksen, joka tehdään "Finansinspektionen" virastolle.

Alan yrityksiä valvoo kuitenkin pääsääntöisesti "Konsumentverket", ja tällä virastolla on myös keskeinen säädäntövalta suhteessa vippi yritysten toimintaan.

Ensimmäinen SMS-laina myönnettiin Ruotsissa vuonna 2006, vuotta Suomen alan aloituksen jälkeen.

Nykyisin toimintaa Ruotsissa kuvaa korkojen suhteen muun muassa se, että lainojen markkinoinnissa käytetään alhaisia nimellisiä korkoja, mutta lainaan liittyvät kulut ja käsittelykulut nostavat merkittävästi luottojen todellisia vuosikorkoja.

Lainamäärien kasvun myötä alaa on Ruotsissa kuvannut myös lainojen maksuhäiriöiden määrän voimakas kasvu. Tilastojen valossa maksuhäiriöiden määrä oli Ruotsissa vuonna 2007 noin 25 400, noin 35 800 vuonna 2008, ja noin 46 500 vuonna 2009.

Kansainvälisesti katsoen Ruotsi on ollut Suomen ja Tanskan ohella ainoita markkinoita (vuoteen 2008 saakka), joissa vippilainoja on myönnetty etenkin SMS tekstiviesti hakua käyttäen.

Pikalainat lainamuoto on ollut pitkään tarjolla muun muassa Yhdysvalloissa, mutta muihin markkinoihin nähden pohjoismainen käytäntö on eronnut etenkin lainanhaun prosessin sekä lainaehtojen suhteen.

Pikalainat - Vippi Opas